Les 8: ii heya desu ne

Deze les:

Overzicht


Preposities: op, onder, naast, in

Preposities, of voorzetsels, bepalen nader de plaats. In tegenstelling tot het Nederlands gaan we ze alleen voor plaatsen gebruiken; waar het voorwerp of de persoon of het dier is.

うえ

ue

(boven)op

した

shita

onder

なか

naka

(binnen)in

よこ

yoko

naast

Een prepositie ziet er als volgt uit:

Plaats, voorwerp

Plaatsbepalend woord
(op, onder…)

katbureau

Een zin met een plaatsbepaling gaat als volgt:

Onderwerp

plaats

です (desu)

De gehele plaatsbepaling staat in het ‘wagonnetje’ van de plaats.

Onderwerp

plaats

plaats of voorwerp

op/onder/in/naast

です (desu)


Maak deze online oefening


⚠ よこ (yoko) gebruik je voor dingen van een verschillende categorieën. Zijn ze van dezelfde categorie, dan gebruik je となり (tonari).

naast

Kris en de bureautafel zijn van een andere categorie. Hetzelfde voor de kat en de doos.


We kunnen de plaatsbepaling ook combineren met de werkwoorden arimasu en imasu. In dit geval heb je het partikel に (ni) van plaats nodig. In het ‘wagonnetje’ van de plaats, komt de plaatsbepaling.

Onderwerp

plaats

plaats of voorwerp

op/onder/in/naast

arimasu / imasu


Op bezoek in een Japans huis

Op bladzijde 80 en 81 in je Marugoto handboek vind je een oefening over wat je kunt zeggen op bezoek.

Uitspraken uitgelegd

washitsu

In de afbeelding hierboven zie je een わしつ (washitsu), een Japanse kamer. In sommige huizen en appartementen is er een waarin men bezoek ontvangt. Zie in je Marugoto Word Book blz. 37 en 38 voor meer hierover.

Introductie tot kanji

kalligrafie

Wat zijn kanji?

Kanji zijn in origine Chinese tekens. Deze worden dagelijks gebruikt.

Let wel op: grammatiale dingen, zoals werkwoordsuitgangen en partikels, schrijft men altijd in hiragana. Daarom dat een werkwoord als 'mimasu' (zien) er in praktijk zo uitziet: 「見ます」. De uitgang blijft in hiragana.

Voor dagelijks gebruik op moedertaalniveau moet je een 2000-tal kanji kennen. Als je interesse hebt, online kun je handige lijstjes van deze kanji vinden.

Wat moet ik kennen/kunnen?

De basis die iedereen moet bereiken is hiragana en katakana. Kanji heeft (nog) geen prioriteit, ondanks dat kanji een essentiëel onderdeel van de Japanse taal is.

We kiezen een tussenweg. We oefenen de schrijfwijze van enkele eenvoudige kanji, deze zijn geen verplichte leerstof. Je moet ook geen kanji kunnen lezen, bv. weten dat je 三 leest als さん.

Ik vraag wel dat je de kanji leert herkennen. Hiermee bedoel ik dat je de betekenis van een kanji in een tekst kunt raden. Bijvoorbeeld dat je 三 herkent als 'drie'.

Voor een overzicht van alle kanji, zie Blackboard: Lesmateriaal > Aanvullend materiaal > Overzicht leerstof.

Hoe schrijf ik kanji?

Als je met de hand schrijft, is de volgorde en de richting waarin je de 'strepen' trekt belangrijk. Op de website Marugoto Plus vind je een overzicht van alle schrijfwijzen.

Hoe zoek ik kanji op?

In een gedrukt woordenboek kun je kanji opzoeken volgens het aantal strepen (zie de 'stroke index' achteraan het woordenboek), of volgens de leeswijze. De leeswijzen zijn gerangschikt volgens het hiragana alfabet.

In veel elektronische woordenboeken kun je de kanji typen, per aantal strepen opzoeken, of zelfs schrijven. In het laatste geval kijkt de software naar het aantal en de volgorde van de strepen die je schrijft. Probeer zelf eens op https://jisho.org.

Daarnaast staat de technologie niet stil, er zijn meer en meer mobile apps die je snel kanji laten opzoeken. De app van Google translate heeft een optie om met de camera kanji te vertalen. Heel grappig om te doen, probeer maar eens. Welk gerecht staat er op de witte lampion links op deze foto?


Je eerste vijf kanji

We schrijven deze vijf eenvoudige kanji:

Je kunt oefenbladen downloaden op Blackboard. Ga naar Lesmateriaal > Aanvullend materiaal > Download-materiaal contactles > 1ねんせいのかんじKanji eerste jaar. Zoek naar de pdf met de kanji van les 8.

eerste5kanji

In plaats van oefenbladen te printen, kun je ook ruitjespapier gebruiken. Papier met 10mm ruitjes is hier heel handig voor.